Op zoek naar de perfecte match in vrijwilligersland

Oosterwolde – Het is vrijdagochtend en ik ontmoet een vrouw met een brede glimlach. Het is Khokhy Shafaan Goko (42), die drie jaar in Nederland woont en zelf nog wat onzeker is over haar Nederlandse taal. Toch versta ik haar goed en wanneer ik haar dat vertel zegt ze dat het mede komt doordat ze vrijwilligerswerk is gaan doen bij Stellinghaven ZuidOostZorg en door de Vrouwengroep bij Scala. Sinds vorig jaar maart zet Khokhy elke dinsdag bij Stellinghaven ZuidOostZorg het servies klaar voor de koffie en snijdt ze groenten en fruit voor het Grand Café van Stellinghaven. Tussendoor ruimt ze de tafel af en ruimt ze de vaatwasser in. Khokhy is één van de vele voorbeelden van een bemiddeling voor vrijwilligerswerk door Scala.


Maatwerk bij Plek voor Talent
Twee weken geleden werden de vrijwilligers in de spotlights gezet door de gemeente. Dan zie je ook dat vrijwilligers niet weg te denken zijn uit de gemeente Ooststellingwerf. Plek voor Talent, het voormalig Steunpunt Vrijwillige Inzet, zet zich al 20 jaar in voor alles in en rondom vrijwilligersland. Ik nam een kijkje bij Dominique Tacx (25) en Marleen van der Heijden (47), beide werkzaam bij Plek voor Talent en zij vertellen er enthousiast over. ‘‘Of het nu gaat om het bemiddelen van vrijwilligers of praten over specifieke wensen van vrijwilligersorganisaties, wij proberen altijd de perfecte match te vinden tussen de vrijwilliger en een organisatie.’’ vertelt Marleen van der Heijden.
‘‘Bij ZuidOostZorg zijn wij altijd op zoek naar vrijwilligers. Door Plek voor Talent onze locaties te laten zien krijgen zij een beeld bij de verpleeghuizen. Khoky hebben wij destijds gekoppeld aan een ervaren vrijwilliger.’’ vertelt Tjikkie Halma (58), vrijwilligerscoach bij ZuidOostZorg. ‘‘We merken dat we op deze manier niet alleen organisaties kunnen helpen, maar ook dat ‘beginnende vrijwilligers’, die bijvoorbeeld nog werken aan hun taal, een plek kunnen geven om hun talenten in te zetten. ’’ vult Marleen aan.


Naast Plek voor Talent coördineert stichting Scala zelf enkele vrijwilligersprojecten zoals D.R.I.V.E. , Maatjesprojecten en Buurtbemiddeling. ‘‘Het is soms lastig om een gesprek aan te gaan met je buren wanneer er ergernissen zijn. Met Buurtbemiddeling helpen buurtbemiddelaars buren om weer met elkaar in gesprek te gaan.’’ vertelt coördinator Gitty Verhoef (41). Peter Groenhof (64) is anderhalf jaar vrijwillig buurtbemiddelaar: ‘‘Wij gaan altijd met twee buurtbemiddelaars op afspraak langs bij buur a en bellen daarna spontaan aan bij buur b. Het is altijd de vraag of je bij buur b naar binnen mag. Wanneer dit mag en buren elkaar na het derde gesprek in de ogen kijken…en zeggen dat ze hun best gaan doen…Ja dat geeft voldoening!’’


Vinden en binden
Vrijwilligerswerk is er in alle vormen en maten. Of je nu één avond helpt met de Avondvierdaagse of je maandelijks inzet voor je vereniging, het geeft een goed gevoel. Dat vrijwilligerswerk in sommige gevallen je verder brengt en soms niet vrijblijvend is merk je aan de opleidingen en cursussen die je worden aangeboden in vrijwilligersland. ‘‘Een cursus of training aanbieden kan aantrekkelijk zijn voor een vrijwilliger om langer vrijwilliger te blijven, maar dit is niet altijd zo.’’ vertelt Dominique Tacx. Stichting Scala merkt dat er soms behoefte is aan bepaalde cursussen en trainingen maar dat organisaties dit financieel niet kunnen opbrengen voor een klein aantal vrijwilligers. We slaan dan de handen ineen om te kijken of er een combinatie gemaakt kan worden door trainingen voor meerdere organisaties tegelijk te organiseren.
Vrijwilligersland is zo breed dat we kunnen voorstellen dat je er nog vragen over hebt. Bekijk de nieuwe website www.plekvoortalent.nl. Je kunt ook contact opnemen met Marleen van der Heijden of Dominique Tacx (0516-567220) of gewoon even binnen lopen in de Kompaan.

 

Dit artikel stond in de Nieuwe Ooststellingwerver van 29 mei 2019

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route