Wat te doen tijdens coronacrisis? Tips en inspiratie

Juist nu Nederland massaal binnen zit om het corona-gevaar in te dammen, moeten we er voor elkaar zijn. We hebben daarom een aantal tips, nieuws en wat inspiratie voor je op een rijtje gezet nu je geen vrijwilligerswerk doet en niet naar dat clubje of feestje kunt.


Blijf in beweging
Vrijwel alle mogelijkheden tot sport & bewegen zijn momenteel niet meer toereikend zoals we gewend zijn. Daarom heeft Buurtsport Ooststellingwerf een YouTube kanaal geopend met sportlessen voor thuis. De buurtsportcoaches in Ooststellingwerf houden elke doelgroep in beweging door via een vast schema filmpjes te posten. Iedereen kan vanuit huis lekker mee doen. Beweegfilmpjes voor peuters, basisschoolkinderen, jongeren, volwassenen en ouderen! Kortom iedereen wordt gestimuleerd om in beweging te blijven ! Volg de Facebook en Instagram, abonneer op de YouTube pagina van buurtsport Ooststellingwerf en blijf op de hoogte!

In de tuin
Vrijwilligers zijn bezige bijtjes. Nu de lente is aangebroken en we geadviseerd worden om zoveel mogelijk in en om het huis dingen te doen is de tip: ga de tuin in. Verplaats je planten, kijk naar je planten, zorg voor je planten en bomen. Wat ook ontzettend leuk kan zijn is een eigen groentetuin verbouwen en in de tussentijd kun je genieten van het gefluit van de vogels.

Vrijwilligers voelen zich gelukkiger
Van de mensen die vrijwilligerswerk doen zegt 91 procent gelukkig te zijn, tegen 85 procent van de mensen die geen vrijwilligerswerk doen. In 2018 zei 48 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder in de afgelopen 12 maanden vrijwilligerswerk te hebben gedaan. Drie op de tien gaven aan in de afgelopen vier weken actief te zijn geweest als vrijwilliger. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses. Lees het hele artikel hier

Luchten en slapen
Zet je slaapkamerramen open en laat de boel lekker luchten, dat doet een mens goed. Drink een bakje koffie, of thee, lekker sochtends in de tuin. Ga lekker in de zon zitten. Hoest je of ben je verkouden? Dan kun je beter binnen blijven natuurlijk en even met je hoofd uit het raam hangen.

Zorg voor regelmaat
Je vrijwilligerswerk staat nu even stil en dat bespaart natuurlijk veel tijd. Helemaal als je bij meerdere organisaties vrijwilligerswerk doet en je daarnaast je clubavond en dat verjaardagsfeestje af moet zeggen. Ga dan een keer op tijd naar bed. Eindelijk eens op tijd gaan slapen en die 7 of 8 uren slaap pakken. Eenmaal goed uitgerust kun je natuurlijk een planning maken voor de dag of zelfs voor de komende week.
Scala opent Welzijnslijn
Stichting Scala stelt vanaf maandag 23 maart een telefoonlijn open voor mensen in Ooststellingwerf die even een praatje willen maken of hun zorgen willen uiten. Het gaat om een tijdelijke lijn, die opengesteld wordt in de periode dat er veel clubjes, evenementen en activiteiten wegvallen door de coronamaatregelen. Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven, maar juist daarom is het belangrijk om naar elkaar om te kijken via andere manieren.
De telefoonlijn is bedoeld voor mensen, die nu tijdens de coronacrisis (nog) minder contacten hebben en toch even een praatje willen maken. Het nummer is niet bedoeld voor vragen over het virus, maar voor een praatje over alledaagse zaken.

Telefoonlijn
Heeft u een vraag, wilt u gewoon een praatje maken, maakt u zich zorgen? Bel op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur naar telefoonnummer: 0516-567220.


Handige websites
RIVM
GGD Fryslan
Scala

Blijf binnen met een boek!
Moet of wil je de komende tijd binnen blijven? Speciaal voor iedereen die thuiszit heeft de Bibliotheek extra luisterboeken toegevoegd aan de LuisterBieb-app. Ze hebben nu een extra selectie mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Veel luisterplezier!

Dit kun je doen voor ouderen en kwetsbaren
• Schrijf een kaartje naar een bekende of onbekende in een verzorgingstehuis
• Bel, WhatsApp of ga videobellen met hen
• Bied aan boodschappen te doen
• Raad aan het openbaar vervoer te vermijden en bied een lift aan
• Informeer of ze nog genoeg medicijnen in huis hebben
Ga je iemand helpen?
Zorg dan dat je niet binnenkomt en onthoudt dat hygiëne belangrijk is. Lever boodschappen en medicijnen bij de voordeur af.

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route