Maatjesproject van Scala samen met het Taalplein op bezoek bij de Vrouwen van Nu in Haulerwijk

Op uitnodiging van de Vrouwen van Nu in Haulerwijk kwamen Syta Luchtenveld, Petra Meijster, Marleen van der Heijden, Carmen Berkhout en Letengus Bhrane een presentatie geven over de Maatjes voor Nieuwkomers van Scala en het Taalplein van de Bibliotheek.Maatjes voor nieuwkomers zijn vrijwilligers, die dorpsgenoten uit een ander land helpen om wegwijs te raken in het dorp waar ze wonen én om Nederlands te oefenen. Petra en Syta doen dit vrijwilligerswerk nu zo’n anderhalf jaar met veel plezier. Ze zijn allebei verbonden aan een nieuwkomer uit Haulerwijk.

Ze gaan bijna wekelijks op bezoek bij hun maatje, praten Nederlands met hun maatje en helpen hen met dagelijkse zaken zoals het lezen van de post of het samen lezen van de nieuwsbrief van school. “Het leuke is dat er een vriendschappelijke band ontstaat, het is erg gezellig” aldus Syta. “En je leert ook veel over het leven in een land als Eritrea of Syrië.” vult Petra aan. Als vrijwilliger geef je zelf invulling aan het contact. Je maatje en hun gezin de weg te laten vinden naar alle sportmogelijkheden in hun dorp behoort tot de mogelijkheden of het helpen bij het vinden van vrijwilligerswerk.
Vanuit het maatjesproject, waar je vooral één op één met mensen bezig bent, hebben Syta en Petra er voor gekozen om het Taalplein in de bibliotheek in Haulerwijk nieuw leven in te blazen. Iedere maandagochtend zijn zij te vinden in de bibliotheek van Haulerwijk. Daar zijn alle inwoners welkom die hulp willen hebben bij lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. Dit kan in de groep of individueel. “En soms doen we een spel om Nederlands te oefenen.” vult Carmen aan. Op dit moment is er een vaste groep deelnemers die deze groep bezoekt. Het is laagdrempelig, gezellig en vooral leerzaam voor alle deelnemers. Letengus, deelnemer van het Taalplein, vertelt: “Door het oefenen bij het Taalplein durf ik meer in het Nederlands te vragen en gaat mijn Nederlands flink vooruit.” Onlangs is zij begonnen als vrijwilliger bij een verzorgingstehuis en hierbij is het belangrijk dat ze het gesprek durft aan te gaan met de bewoners en haar collega’s.
Marleen van der Heijden van Scala heeft op deze avond bij De Vrouwen van Nu een toelichting gegeven over Plek voor Talent. Bij Plek voor Talent kun je terecht als je vrijwilligerswerk zoekt of als je organisatie (meer) vrijwilligers nodig heeft. Ook zijn er alle vrijwilligersvacatures te vinden in de gemeente Ooststellingwerf. Dus wil je iets betekenen voor je mede mens neem contact op met Marleen van der Heijden via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route