Elke maand lichten wij bij Plek voor Talent een vrijwilliger uit en zetten hem of haar in het zonnetje! Wat beweegt deze mensen om vrijwilligerswerk te doen? Waar doen ze dit? En hoe ziet een gemiddelde dag eruit? Deze maand interviewen we niet één vrijwilliger maar twee! Dit echtpaar (Klaas en Carla) doen met veel plezier vrijwilligerswerk bij Alliade in Drachten!

Alliade
Klaas en Carla zetten zich als vrijwilligers in voor Alliade. Maar wat doet deze organisatie nu precies? Alliade is een professionele zorgorganisatie en biedt ondersteuning op het gebied van jeugdzorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, ouderenzorg en werk en dagbesteding in Friesland. Naast 6000 medewerkers zijn er ruim 1400 vrijwilligers die een belangrijke bijdrage leveren aan de zorg voor de cliënten van Alliade. De vrijwilligers zijn onmisbaar geworden en Klaas en Carla vertellen hier graag meer over!

Werkzaamheden

Carla vertelt: “Aanvankelijk had ik me aangemeld voor een vacature waarin een maatje werd gezocht voor een cliënt met een verstandelijke beperking. Ik had geen ervaring in de verstandelijk gehandicaptenzorg en vond het best moeilijk contact met deze cliënt te maken.
Ik kwam er achter dat ik liever iets deed voor een hele groep. Op die manier kan je je aandacht verdelen over de verschillende mensen en dit past beter bij mij dan een 1-op-1 contact.
Ik heb dit toen aangegeven bij Bea (Klopstra, de vrijwilligerscoördinator van Alliade gehandicaptenzorg), en via haar ben ik toen op de Velden 3 beland.
Daar was vanaf het begin direct een klik dus dat was erg fijn.’’

Carla doet 2 zaterdagen per maand vrijwilligerswerk op woonlocatie de Velden 3 in Drachten.
Ze heeft het hier heel erg naar de zin.
Ze vertelt: “Ik doe spelletjes met de cliënten, ga mee wandelen of we doen andere creatieve activiteiten. Vaak is de hele groep er op zaterdag tijdens de activiteiten. Dan zie ik gewoon dat de mensen helemaal blij worden. En als zij blij zijn, ben ik dat ook.
Dat vind ik ook het leukste aan het vrijwilligerswerk; het contact met de mensen.
Het geeft me veel plezier en voldoening.’’

Carla was dus erg enthousiast geworden over haar vrijwilligerswerk. Zelfs zo enthousiast dat haar man ook besloot om vrijwilliger bij Alliade te worden! Klaas vertelt: “ Ik fiets heel erg graag. Dat weet Carla natuurlijk ook, dus toen zij op een gegeven moment thuis kwam en mij vertelde ze mij dat ze op haar groep ook een duofiets hadden, met de vraag of dit niet iets voor mij was, heb ik mij direct aangemeld!’’

‘’Nu ga ik een keer in de week met een cliënt fietsen op de duofiets.
Dit is een fiets voor twee personen waarbij je naast elkaar zit.
Meestal fiets ik met dezelfde cliënten. Sommigen vinden het fietsen best nog wel wat eng.
Mensen moeten je natuurlijk ook vertrouwen, dan pas voelen ze zich veilig.’’

Klaas en Carla doen vrijwilligerswerk op dezelfde locatie, maar doen verschillende activiteiten.
Klaas vertelt: “De verbale communicatie van de meeste cliënten is heel gering. Sommige mensen die met mij mee gaan op de fiets zeggen niets, maar uiten wel geluiden. Ondanks dat ze niet praten, kun je toch aan hen zien dat ze het heel leuk vinden om met mij een rondje te fietsen. We doen dan vaak een rondje van 1,5 uur, omdat ze zo genieten. En als het mooi weer is, eten we soms ook nog even een ijsje onderweg! Nu ik er al wat langer ben zie ik dat cliënten mij herkennen. Sommigen beginnen gelijk te lachen als ze me zien”.

Achtergrond
Klaas en Carla zijn een paar jaar geleden vanuit Leeuwarden verhuisd naar een nieuwe woning in Drachten. Toen ze hier eenmaal gesetteld waren, was het tijd om vrijwilligerswerk te doen.
Via de vrijwilligerscentrale in Drachten kwamen ze bij Alliade uit. Maar naast het vrijwilligerswerk hebben ze nog tal van andere hobby’s. Ondanks dat ze beiden met pensioen zijn, hebben ze het nog erg druk!

Naast haar vrijwilligerswerk bij Alliade is Carla ook vrijwilliger bij Humanitas geweest. Daar hielp ze mensen die moeite hadden met de administratie.
Klaas heeft na zijn pensionering veel vrijwilligerswerk gedaan als beheerder van parken voor een vakantiestichting. Het vrijwilligerswerk is hen dus wel bekend!

Zoals gezegd is Klaas zijn grootste hobby fietsen. Hij fietst nog steeds heel erg veel.
Wanneer het weer het toelaat, is hij op zijn fiets te vinden. Ook gaan Carla en Klaas er samen vaak met de fiets op uit. Daarnaast organiseren ze activiteiten in het appartementencomplex waar zij wonen.
Klaas vertelt: “Het was altijd zo stil, er gebeurde gewoon niets. Toen heb ik met mijn bovenbuurman bedacht om koersbal te organiseren. Dit vonden de mensen hartstikke leuk! Er moet gewoon een beetje reuring komen!.
Het is belangrijk actief te blijven, ook en vooral als je wat ouder bent.
Het is goed voor de geest en goed voor je lichaam! En voor de sociale contacten natuurlijk”!

Advies
Klaas en Carla zijn het erover eens dat, als je dit vrijwilligerswerk wilt doen, je er open voor moet staan. Klaas zegt hierover: “Er is op een andere manier contact. Niet in de zin van uitgebreide gesprekken met de cliënten voeren, maar veel meer gevoelsmatig. Je past je aan naar wat zij kunnen.
Daar gaat het om. En vaak geldt: je hebt het of je hebt het niet”.

Carla sluit zich hierbij aan: “Dit is misschien een doelgroep waar mensen niet zo gauw naar toe gaan. Maar als je er maar open voor staat dan zie je vanzelf hoe leuk het is en hoezeer de mensen genieten van net die extra aandacht. Dat geeft zoveel voldoening!

“Mensen moeten het gewoon eens proberen en dan merk je vanzelf wel of het iets voor je is. Als het dan toch niet helemaal je ding is dan probeer je gewoon iets anders. Zo heb ik het ook gedaan en uiteindelijk heb ik mijn plek helemaal gevonden.
Niet te snel opgeven, er zijn zoveel mogelijkheden voor vrijwilligerswerk bij Alliade.
Dan moet je niet zeggen van: ‘Ik doe het niet’, maar je moet gewoon iets anders proberen. Die mogelijkheid is er”.

Wil jij vrijwilligerswerk doen? Bijvoorbeeld net zoals Klaas en Carla bij Alliade? Neem dan contact op met Plek voor Talent. Wij helpen je graag bij het vinden van een leuke vrijwilligersplek. Contact opnemen kan via: 0516-567220 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route