Elke maand lichten wij bij Plek voor Talent een vrijwilliger uit en zetten hem of haar in het zonnetje! Wat beweegt deze mensen om vrijwilligerswerk te doen? Waar doen ze dit? En hoe ziet een gemiddelde dag eruit? Deze maand spreken we met Mirjam Boersma (40) van de Bibliotheek in Oosterwolde. Deze vrolijke vrijwilligster vertelt graag wat meer over haar werk! 

Bibliotheek

Bij de bibliotheek denken mensen vaak heel terecht aan het lenen van boeken. Maar naast het uitlenen van boeken doet de bibliotheek nog zo veel meer! Zo zijn er inloopmomenten, spreekuren en tentoonstellingen. Maar ook zijn er mooie projecten binnen de bibliotheek in Oosterwolde. Zo is er een project dat heet ‘klik & tik’, waarbij mensen hulp krijgen bij het gebruik van internet. Stap voor stap gaan ze op het internet en ontdekken ze hoe het werkt. Dit is maar een voorbeeld van één van de projecten, want er zijn nog veel meer projecten bij de bibliotheek in Oosterwolde. De medewerkers van de bibliotheek worden voor een groot deel ondersteunt door vrijwilligers, zoals Mirjam.

“Ik ben vrijwilliger bij de bibliotheek sinds vorige zomer. Ik ben ook vrijwilliger op de basisschool waar mijn kinderen ook op zitten. Hier organiseerde ik naast het secretariaat van de Oudervereniging ook de cultureel-historische activiteiten en de Kinderboekenweek, maar door de corona was daar eigenlijk weinig mogelijkheid meer voor. Dus besloot ik mijn horizon te verbreden! Bovendien gaan mijn kinderen ook weer een keer van school af en is de bibliotheek er voor altijd!”.

Achtergrond
“Samen met mijn man en drie kinderen (Luka (12) en Danea en Kristan(8)) woon ik in Oosterwolde. Ik ben een ontzettend creatief mens, iets wat bij de bibliotheek ook goed van pas komt, trouwens! In het dagelijks leven ben ik natuurlijk druk met mijn gezin. Naast het vrijwilligerswerk heb ik natuurlijk ook nog andere hobby’s! Samen met mijn man hebben wij een voorliefde voor het maken van stambomen. Dit doen we met name van onze eigen familie. Een leuke hobby waar veel tijd in gaat zitten. Ook houd ik heel erg van lezen. Het liefst lees ik historische boeken, thrillers of fantasy boeken. Zo ben ik dol op de boeken van Sarah Ladd en Raymond Feist. Zodra er een nieuwe uitgave bij ons binnenkomt in de bieb, komt hij op mijn verlanglijstje! Mijn kennis en liefde voor boeken kan ik natuurlijk goed inzetten in de bibliotheek!”

Werkzaamheden 
“In de bibliotheek ben ik medeverantwoordelijk voor de decoratie van het gebouw. Zo hebben wij heel vaak thema’s in relatie tot de boeken of tentoonstellingen. Denk hierbij aan bijpassende decoratie van de Boekenweek bijvoorbeeld. Hier kan ik mijn creativiteit echt goed in kwijt! Ik vind het echt heerlijk om lekker bezig te zijn met decoreren. Als we weer iets nieuws bedenken, komt het vaak voor dat ik weer met 2 bigshoppers aankom lopen vol met spul. Dat is natuurlijk het voordeel als je 3 kinderen hebt; je hebt altijd wel spullen die je kan gebruiken. De projecten zijn ook heel flexibel. Als het nodig is, kan ik het ook mee naar huis nemen en dan ga ik thuis weer verder.

Wat ik heel leuk vond om te doen was het maken van de catalogus voor de Zadenbieb. In de zadenbieb nemen mensen een zakje met zaden mee van een bepaalde plant. Deze kunnen ze dan thuis zaaien en zo ontstaat er uiteindelijk een plant. Deze plant geeft natuurlijk ook weer zaden en deze kunnen de mensen dan weer terugbrengen naar de bieb. Zo kan de volgende deze zaadjes ook weer planten. Maar al deze zakjes vullen wij ook zelf en dat was ook één van mijn taken dit jaar. Voor dit project heb ik dus de catalogus gemaakt, zodat mensen weten wat er in de zakjes zit.

Ook vind ik het leuk om even een praatje te maken met mensen in de bibliotheek. Omdat ik zelf natuurlijk zo dol ben op boeken, praat ik er ook graag over met onze bezoekers. Mocht het nu heel druk zijn, help ik ook wel eens met het aannemen van boeken. Maar dat komt eigenlijk haast nooit voor.

De sfeer in de bibliotheek is ook heel fijn. Het publiek dat naar de bibliotheek komt, heeft veel dezelfde kenmerken. Het zijn allemaal mensen die van boeken houden. Alle vrijwilligers hebben ook zo hun eigen specialiteit. Ook qua genres, heeft iedereen zijn voorkeur. Iedereen wordt in zijn waarde gelaten en dat vind ik heel fijn aan de bibliotheek. Een ander voordeel van vrijwilliger zijn bij de bibliotheek is dat je gratis boeken kan lenen. Iets wat aan mij wel besteed is!”.

Voldoening
“Ik haal veel voldoening uit de kleine dingen. De variërende gesprekken met de mensen vind ik fijn. Zo heb je een heel ander gesprek met iemand die een boek zoekt over het verlies van kinderen, dan met iemand die met een meidenroman de deur uit loopt. Het zijn dus echt de kleine dingen die het hem doen. Bij de bibliotheek vinden we het ook belangrijk om kinderen dingen te leren. Als ik zie dat een kind iets heeft geleerd, vind ik dit heel waardevol!

Ik wil nog wel graag bepaalde dingen doen binnen het vrijwilligerswerk die mij leuk lijken. Zo heb ik een voorliefde voor cultuur-historische onderwerpen. Dit zou ik ook heel graag nog ooit willen gebruiken in de bibliotheek.

Aan anderen zou ik mee willen geven dat ze niet bang moeten zijn om te beginnen met vrijwilligerswerk! Heel veel mensen beginnen er niet aan omdat ze het niet denken te kunnen. Tuurlijk kan je dat wel! Als je echt ergens interesse in hebt, kan je dat prima. De mensen hier zijn blij als je komt en ze helpen je wel. Je kunt hier lekker je kennis delen over de boeken en gewoon leuke gesprekken hebben met mensen. Iedereen kan hier zijn eigen ding kwijt! Natuurlijk moet je dit wel zelf een beetje aangeven en met de mensen van de bibliotheek in gesprek gaan. Maar er is hier heel veel mogelijk!

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Bijvoorbeeld als vrijwillige bij de Wereldwinkel of ergens anders? Neem dan contact op Plek voor Talent! Wij helpen je graag bij het vinden van een leuke vrijwilligersplek. Contact opnemen kan via: 0516 567220 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route