Elke maand lichten wij bij Plek voor Talent een vrijwilliger uit en zetten hem of haar in het zonnetje! Wat beweegt deze mensen om vrijwilligerswerk te doen? Waar doen ze dit? En hoe ziet een gemiddelde dag eruit? Deze maand spreken we met Klasina (52) van de Wereldwinkel in Oosterwolde. Deze enthousiaste vrijwilligster vertelt graag wat meer over haar werk!

Wereldwinkel

De wereldwinkel in Oosterwolde is een drukbezochte plek. Ze verkopen hier originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. De producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. De wereldwinkel is volledig afhankelijk van vrijwilligers en Klasina is hier één van.
‘’Ik werk al ruim 25 jaar voor de Wereldwinkel is Oosterwolde met veel plezier en passie. Elke zaterdag zet ik mij samen met het team in om er weer een leuke dag van te maken. Ik ben dit werk gaan doen omdat ik door mijn handicap geen betaald werk kan doen. Ik heb een lichamelijke beperking en ervaar hierdoor veel lichamelijke ongemakken. Ik krijg hiervoor een uitkering, maar ik vind dat het mijn taak is om in ruil hiervoor iets terug te geven aan de samenleving. Natuurlijk hóéf ik dat niet te doen, maar ik wil het gewoon’’.

Achtergrond
Op acht jaar na woon ik al mijn hele leven in Oosterwolde. Ik ben hier ook geboren. Door mijn handicap heb ik niet alles kunnen doen wat ik had gewild. Maar hier kan ik goed mee omgaan, hoor. Vroeger wilde ik altijd iets met dieren doen, maar door mijn handicap zag ik dit niet zo zitten. Ik kwam als snel uit op administratieve werkzaamheden en dergelijke. Hier heb ik ook een opleiding voor gevolgd, maar dit was echt mijn ding niet.
Na een tijdje was ik eens bij de Wereldwinkel. Hier kwam ik vrij regelmatig om even tussen al die leuke spulletjes te neuzen. De voorzitter vroeg of ik het niet leuk zou vinden om ook als vrijwilliger in de wereldwinkel te staan. Ik wist eerlijk gezegd niet of ik dit wel zou kunnen! Uiteindelijk ben ik de week erna gaan meedraaien. Het beviel zo goed dat ik nooit meer ben weggegaan!’’

Een dag in de Wereldwinkel

Hoe ziet zo’n dag in de Wereldwinkel er dan uit? ‘’Dat is eigenlijk heel verschillend. Natuurlijk hangt het ervan af hoeveel mensen er komen. De ene dag is het drukker dan de andere. Maar ook heeft iedere klant natuurlijk zijn eigen wensen. Het is mijn taak om de klant zo goed mogelijk te helpen. Het is mijn doel om de klanten te vrede de deur uit te laten gaan. Het gaat mij er niet eens om of ze iets gekocht hebben. Ik dring mijzelf en de producten dan ook niet aan ze op. Ik vind het belangrijk om vrijblijvend met de klanten om te gaan en ze de ruimte te geven om lekker tussen de spulletjes te kijken.
Naast het helpen van klanten, bedien ik ook de kassa. We zijn altijd minimaal met z’n tweeën in de winkel aanwezig. We hoeven dus niet te stressen. Iets wat voor mij ook belangrijk is vanwege mijn handicap. Tot slot bestaan mijn werkzaamheden ook uit het netjes houden van de winkel”.

Toekomst

‘’Ik werk natuurlijk al heel erg lang bij de Wereldwinkel als vrijwilligster. Maar ik ben voorlopig nog lang niet van plan te stoppen! Ik ga er iedere keer weer met plezier heen. Natuurlijk heb ik ook wel eens momenten dat het wat minder leuk is en dat ik even (figuurlijk) tot tien moet tellen. Maar dat heeft iedereen weleens en dat hoort erbij. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
Het zou wél leuk zijn als er ook wat jongere mensen als vrijwilliger bij het team zouden willen werken, bijvoorbeeld 30- of 40’ers. Ons team bestaat nu vooral uit ouderen (waaronder een aantal 70+’ers) wat natuurlijk ook heel gezellig is. Maar wat meer jongere mensen, geeft toch iets extra’s. Dat zou een mooie aanvulling op ons team zijn.

Advies

‘’Ik denk dat meer mensen vrijwilligerswerk zouden moeten doen. Probeer het gewoon eens! Je wordt er zo’n rijker mens van om iets voor anderen te betekenen. Daarnaast verbreedt het je horizon en houd je er veel leuke contacten aan over! Specifiek voor de Wereldwinkel geldt dat je ook nog eens bezig bent met duurzaamheid. Door eerlijke producten aan te bieden en spullen een tweede kans te geven, zetten wij ons in voor een betere wereld! ‘’

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Bijvoorbeeld als vrijwillige bij de Wereldwinkel of ergens anders? Neem dan contact op Plek voor Talent! Wij helpen je graag bij het vinden van een leuke vrijwilligersplek. Contact opnemen kan via: 0516 567220 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route