Elke maand lichten we bij Plek voor Talent een vrijwilliger uit. Deze maand in de spotlight: Wicher (64)! Wicher is als vrijwillige chauffeur werkzaam bij zorgboerderij de Fochtel in Fochteloo. Meer weten over Wicher en zijn vrijwilligerswerk? Lees dan gauw verder.

Wie ben ik

Ik ben Wicher en ik woon samen met mijn vrouw in Oosterwolde. Mijn vrouw werkt in de zorg in Appelscha. Ik hoorde van haar dat ze vrijwillige chauffeurs zochten bij de Fochtel. Autorijden is iets wat ik erg leuk vind om te doen, dus het vrijwilligerswerk sprak mij meteen aan. Nog geen week later begon ik als vrijwillige chauffeur.

De Fochtel
De Fochtel is een zorgboerderij voor mensen met een verstandelijke beperking. Er wonen 12 personen. Daarnaast hebben ze bij de Fochtel ook een dagbesteding voor ouderen. Mijn taak hierin is het veilig vervoeren van de ouderen, maar ook een praatje maken tijdens het rijden.
In de ochtend haal ik alle ouderen op uit hun dorp en breng ik ze naar de dagbesteding en breng ik ze ’s middags weer terug. Ik haal mensen op uit bijvoorbeeld Haulerwijk, Oosterwolde en Appelscha. Dus ik ben elke keer wel 1.5 uur onderweg om de mensen te halen. Dit doe ik 4 dagen in de week. Op maandag t/m vrijdag, behalve woensdag. In februari 2022 doe ik dit vrijwilligerswerk alweer 8 jaar. Naast mijn vrijwilligerswerk vind ik het leuk om paarden te mennen in de bossen met een groep. Ook vind ik het leuk om dingen te knutselen en creatief bezig te zijn.

Dankbaar en trots
Ik ben erg dankbaar dat ik dit werk mag doen. Ik doe dit al 8 jaar met veel plezier. Het is mooi om met ouderen om te gaan. Af en toe een grapje tussendoor of serieuze gesprekken kan allemaal tijdens de rit. Je krijgt ook een klik met deze mensen wanneer je ze vervoert. Het meest trots word ik wanneer mensen tegen mij zeggen: “Ik ben weer veilig thuis of ik ben weer veilig bij de boerderij”. Dit geeft mij toch weer het gevoel dat ik het werk goed doe. Ik wil ook graag iets doen voor de medemens en daarom ben ik eigenlijk ook dit vrijwilligerswerk gaan doen. Ik zou mijzelf omschrijven als een sociaal persoon die het erg leuk vind om met ouderen om te gaan

Eén team
Als ik soms iets lastig vind kan ik het terugkoppelen naar de eigenaren van de Fochtel, zij helpen mij dan en geven advies. Sommige mensen die ik vervoer hebben dementie. Dit vind ik af en toe wel lastig, maar het gaat mij tot nu toe wel goed af .Ik voel me één met het team en ik krijg het gevoel dat ik er toe doe. Ik vind het erg leuk om hier vrijwilligerswerk te doen. Corona maakt het doen van vrijwilligerswerk ook lastig. Wij hebben natuurlijk ook te maken met de maatregelen. Gelukkig gaat mijn vrijwilligerswerk met corona wel door, maar het is wel wat anders. Voor de corona werd ik bijvoorbeeld regelmatig uitgenodigd voor een dagje weg. Ik ging dan bijvoorbeeld mee naar een tuincentra of we gingen een stukje rijden. Helaas staat dat voor nu even op pauze, maar ik hoop dat dat snel weer opgepakt wordt!

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Bijvoorbeeld als vrijwillige chauffeur als Wicher? Neem dan contact op Plek voor Talent! Wij helpen je graag bij het vinden van een leuke vrijwilligersplek. Contact opnemen kan via: 0516 567220 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route