Elke maand lichten wij bij Plek voor Talent een vrijwilliger uit. Deze maand in de spotlight: Cees Spronk (70)! Cees is vrijwilliger bij OlmenEs in Appelscha. OlmenEs is een gemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking. Wil je meer weten? Lees dan gauw verder!

Wie ben ik
Mijn naam is Cees Spronk en ik ben 70 jaar. Mijn roots liggen in Amsterdam, maar woon nu al weer 32 jaar met plezier in Noordwolde. Voordat ik bij OlmenEs begon als vrijwilliger, kwam ik al regelmatig op het terrein als leverancier van de stofzuigers en schoonmaakmachines, ik was samen met mijn vrouw, eigenaar van een groothandel in schoonmaakmachines en middelen en materialen voor de professionele schoonmaak. Naast het vrijwilligerswerk bij OlmenEs ben ik ook nog verbonden aan ons oude bedrijf, dat inmiddels is verkocht.
Daarnaast rij ik nog twee ochtenden per week op een vrachtwagen en vervoer containers, eigenlijk mijn oude beroep weer, ik ben ooit begonnen als vrachtwagenchauffeur in het bedrijf van mijn ouders.
Ik vind het ook fijn om te sleutelen aan motorfietsen en sleutel het liefst aan klassieke motoren, daar kun je zelf nog alles aan doen.


OlmenEs
In 2001 ben ik begonnen bij OlmenEs als vrijwilliger chauffeur. De bewoners van OlmenEs gingen dansen bij dansstudio Clarette en Leon in Oosterwolde en daarvoor hadden ze een vrijwilliger chauffeur nodig.
De eerste keer weet ik nog goed. Er was mij verteld dat ik de bus bij de keuken kon zetten en dat de bewoners zelf naar de bus kwamen, en dat gebeurde.
Na afloop weer terug op dezelfde plek om de bewoners weer uit te laten stappen.
Bijna iedereen eruit op één bewoonster na, daar sta je dan, ik heb haar bij een woning naar binnen gebracht waar ik dacht dat ze vandaan was gekomen en ik had het goed, het was de juiste woning.

Op woensdagmiddag help ik mee in de papierwerkplaats van OlmenEs. Daar ondersteun ik de begeleiding met hulp aan de bewoners. Daar maken de bewoners bijvoorbeeld schalen van papier, schrijfblokjes en mooie schilderijen. Deze spullen worden allemaal weer verkocht in het winkeltje van OlmenEs .

Op donderdagmiddag fiets ik met een bewoner en eet dan mee op de Prunus, waarna om 17.45 het rijden naar dansen begint na 4 keer heen en weer te zijn gereden is de avond om 21.30 afgelopen.
In het weekend wandel ik af en toe met een aantal bewoners.
“Ik spring overal bij als het nodig is” zegt Cees. OlmenEs is een leuke organisatie om vrijwilliger te zijn, je wordt opgenomen in het team.
Alle bewoners kennen mij en bij de meeste begeleiders ben ik bekend.

Goede band
De bewoners van OlmenEs vinden het heerlijk om één op één iets met je te doen. Ik ga bijvoorbeeld ook wel eens met een bewoner naar de bioscoop, een museum of een voetbalwedstrijd. Door deze activiteiten met de bewoners te doen, zie je ze stralen en leer je ze beter kennen. “Met sommige mensen heb je echt een goede band en hier word ik blij van,” aldus Cees.
Bewoners genieten ervan om even buiten het terrein van Olmenes te zijn. Daarom ben ik ook zo blij dat het dansen van de bewoners weer doorgaat. Het heeft even stilgelegen in verband met corona. Deze mensen zien dansen echt als een uitje en daar genieten ze zichtbaar van.

Dankbaar en trots
Ik heb een fijne tijd gehad als vrachtwagenchauffeur en ook met veel plezier als zelfstandig ondernemer gewerkt.
Maar als ik vroeger een baan had gehad in de gehandicaptenzorg, had ik ook hierin mijn draai wel gevonden. Nog steeds na 20 jaar geeft het vrijwilliger zijn bij OlmenEs mij veel plezier. Ik haal hier erg veel voldoening uit.
Ik ben er trots op dat ik vrijwilliger mag en kan zijn bij deze mensen! Het vrijwilligerswerk is echt aan te raden als je affiniteit hebt met de doelgroep. Het is namelijk erg dankbaar werk.
Enthousiast vertelt Cees: “Leer de mensen echt kennen en dan krijg je vanzelf een goede band. Dat is iets wat ik graag aan de mensen wil meegeven.”

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Bijvoorbeeld als vrijwilliger bij OlmenEs net zoals Cees? Neem dan contact op Plek voor Talent! Wij helpen je graag bij het vinden van een leuke vrijwilligersplek. Contact opnemen kan via: 0516 567220 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route