Deze keer in de spotlight: Jannie Koops (82) en Henk Koops (83). Jannie en Henk zijn beide werkzaam als vrijwilliger bij Stellinghaven Oosterwolde.

Stellinghaven
Wij zijn Henk en Jannie Koops. We wonen samen in Appelscha. We doen allebei vrijwilligerswerk op een huiskamer van Stellinghaven. Taken die we doen zijn: met mensen praten, wandelen met mooie weer, oppassen, koffiedrinken, helpen met ontbijt en praatjes maken. Henk: “Ik doe vrijwilligerswerk op dinsdag en Jannie op donderdag.” We vinden het contact en het maken van een praatje met de bewoners het leukst. Ook van de gezelligheid bij Stellinghaven genieten we.

Bevoorrecht
Jannie: “Ik heb vroeger als verpleegkundige bij Stellinghaven gewerkt en ben daar ook nog afdelingshoofd geweest. Ik heb vanwege een tekort aan verpleegkundigen tot mijn 70ste levensjaar doorgewerkt. Ik heb altijd gezegd dat je in je eigen beroep geen vrijwilligerswerk moet gaan doen, omdat je dan taken van het personeel gaat overnemen. Toch ben ik dit later wel gaan doen en heb ik me aangemeld als vrijwilliger. Ik wil een toevoeging voor de anderen zijn. Ik heb al veel vrijwilligerswerk gedaan. Vroeger heb ik vrijwilligerswerk bij ‘De Zonnebloem’ gedaan. Ik ben ongeveer 30 keer met ‘De Zonnebloem’ mee geweest.”
Henk: “Toen ik 13 jaar was ben ik begonnen met werken. Als oudste uit een groot gezin moest er geld verdient worden. Later heb ik me bijgeschoold en ben als vertegenwoordiger gaan werken tot dat ik 65 werd. Ik heb vroeger ook nog toneel gespeeld bij Mariënhof, het vroegere Stellinghaven. Ik doe vrijwilligerswerk om wat te doen voor een ander en ik ben hier ook fit voor. Ik voel me erg bevoorrecht om dit nog te kunnen doen.”
We vinden het fijn om vrijwilligerswerk te doen en we zijn bevoorrecht dat we nog in staat zijn om dit te kunnen doen. We zijn beide gezond. Vrijwilligerswerk is belangrijk voor de mensen zelf. We voegen wat toe voor de mensen en brengen gezelligheid. De praatjes die we met de bewoners maken worden erg gewaardeerd. Het hebben van belangstelling voor de mensen en de verhalen van de mensen zijn heel erg leuk.

Vrije tijd
Henk: “. We houden allebei niet van stilzitten. Zouden we geen vrijwilligerswerk doen, dan vinden we wel weer wat anders om te gaan doen. We bellen zo nu en dan ook een serie mensen die eenzaam zijn tijdens deze coronatijd. Daarnaast ben ik veel in de tuin aan het werk. Ook zing ik in een koor. Jannie doet het computerwerk en de bankzaken. Ook doet zij nog aan gym.”
Jannie: “Ik zou mezelf beschrijven als een doener maar ik kan ook goed denken. Ik hou bijvoorbeeld ook heel erg van cryptogrammen. Ik ben altijd bezig en ik ben erg tolerant. Ik denk dat er in ieder mens wel wat goeds zit. Ik heb aan niemand een hekel, maar ik heb wel wat meer met de een dan de ander.
Henk: “Ik ben direct, meer dan Jannie. Ik neem snel besluiten. De risico’s van de gevolgen die daarbij komen kijken, neem ik. Ik kan niet tegen oneerlijkheid.

Sfeer
De sfeer bij Stellinghaven vinden wij geweldig. De manier waarop het personeel de bewoners benadert, vinden wij heel goed. Ondanks de coronamaatregelen doet het personeel het heel erg goed op onze woning. Ook vinden wij de sfeer erg huiselijk door het kleinschalige wonen. Wij voelen ons erg gewaardeerd door zowel de bewoners als het personeel van Stellinghaven.

Voldoening
We zouden nu niet meer ander vrijwilligerswerk willen doen. We zijn erin gerold en we zijn ermee vergroeid. Vrijwilligerswerk is niet iets wat moet, maar iets waar je iemand een plezier mee doet. Als we gevraagd worden voor en met activiteiten van de bewoners dan doen we dat. We vinden het leuk en we doen het graag. Ook doen we er een ander goed mee.
Wat we een ander zouden willen meegeven is: Doe het niet voor jezelf, maar om iets voor een ander te betekenen. Je kunt er zelf ook veel voldoening uit halen, maar het is vooral heel mooi om wat voor een ander te kunnen doen. Als je vrijwilligerswerk wilt doen, moet je het zelf leuk vinden.

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route