Deze week in de spotlight: Wim van de Hoef. Wim (achterste rij, 4e van links) is 75 jaar en woont in Appelscha. Hij is vrijwilliger bij D.R.I.V.E. D.R.I.V.E. staat voor dagelijks rijden inwoners voor elkaar en is er om knelpunten in het vervoer op te lossen waar bestaande regels niet voorzien. Vrijwilligers rijden in busjes van Personenvervoer Kort om de inwoners naar hun bestemming te brengen. Dat kan zijn een afspraak in het ziekenhuis, dagbesteding of een sociale activiteit. Daarnaast is Wim nog vrijwilliger bij de buurtbus, de vaccinatiestraat en hij is EHBO’er.

Vrijwilligersfuncties
Ik ben sinds september 2017, toen het project startte, vrijwilliger bij D.R.I.V.E. Ik rijd in principe iedere donderdag voor D.R.I.V.E, maar dit kan wel eens verschillen. Daarnaast doe ik ongeveer 1 tot 2 keer per maand mee aan D.R.I.V.E special. D.R.I.VE is er doordeweeks van 08:00-17:00, maar met D.R.I.V.E. special rijd je ook tijdens weekenden en in de avonduren. Ook ben ik vrijwilliger op de buurtbus. Ik rijd 1 rit per week van 2 uur op de buurtbus. Ook ben ik al 41 jaar EHBO’er. Tegenwoordig doe ik als EHBO’er vrijwilligerswerk bij de vaccinatiestraat in Appelscha. Ook ben ik lid van een EHBO vereniging Noordwolde en geef ik jeugd-EHBO aan leerlingen in groep 8 van de Mandebrink in Appelscha. In mijn vrije tijd speel ik koersbal met ouderen. Deze sport lijkt een beetje op het Franse jeu-de-boule.

Perspectief
Ik doe vrijwilligerswerk omdat ik het ongelooflijk belangrijk vind om iets voor een ander te kunnen doen. Je zorgt dat mensen een dagbesteding hebben en je kunt ze weer een perspectief in hun leven bieden. Mensen die behoefte hebben om er even op uit te gaan, kun je de ruimte bieden om te komen waar ze maar willen. Ik vind het vrijwilligerswerk zelf ook heel erg leuk om te doen. Het leukst vind ik het contact met de mensen die ik mag vervoeren. Je rijdt steeds met dezelfde mensen, dus hier bouw je op een gegeven moment een band op. Je krijg dan leuke gesprekken in de bus. Er is geen rit waarin er niets gezegd wordt, ik ga met iedereen een gesprekje aan. Ook geniet ik van het autorijden.

Vertrouwensband
Iets wat ik erg leuk vind is de combinatie van het rijden met mensen en de gesprekken die je met ze hebt. Soms ga je mee met iemand, krijg je een kop koffie en voer je een gesprek. Door de gesprekken bouw je een band op met de deelnemers. Vertrouwen vind ik erg belangrijk, want mensen moeten zich veilig voelen in mijn bus.

Contact
Ik zou mezelf beschrijven als een sociaal en betrokken iemand. Ook sta ik open voor suggesties van anderen. Niemand heeft de wijsheid in pacht, dus luister naar de ander en leer van de ander. Dit is niet leeftijdgebonden: een jongere kan van een oudere leren maar ook andersom. Ik word enthousiast van de omgang met deelnemers in de bus. Het contact met de deelnemers vind ik heel erg leuk. Ook de samenwerking met Kort en Scala vind ik erg fijn. Ik word altijd goed geïnformeerd, de informatie is up-to-date en er zijn nette protocollen. Iedereen is erg betrokken en je mag zijn wie je bent.

Genieten

Ik krijg energie van het contact met de mensen en ik ben erg blij met het feit dat ik dit nog kan en mag doen. Ik ben fysiek gezond en ik kan mensen blij en tevreden maken op mijn manier. Elke week doe ik mijn werk nog vol plezier. Als ik me niet meer goed zou voelen dan zou ik ermee stoppen. Ik moet er zelf een goed gevoel van overhouden Ik vind de manier waarop het project georganiseerd is erg fijn en ook geniet ik van de gezelligheid als we een bijeenkomst bij Scala hebben. Door de bijeenkomsten kun je echt een band met de andere chauffeurs opbouwen.

Waardering

Ik zou vrijwilligerswerk aan een ander aanraden, omdat het een fijne vrijetijdsbesteding is en omdat je mensen die afhankelijk zijn van anderen heel veel plezier brengt. De deelnemers waarderen het heel erg. Wat ik een ander zou willen meegeven is: ga bij twijfel rijden voor D.R.I.V.E. Het zorgt voor zoveel energie, positiviteit en vreugde bij de deelnemers, maar ook bij jezelf. Ook is samenwerking van Scala, Kort en de gemeente er eentje van hoog niveau. Alles is heel goed geregeld.

Als je meer wil weten over D.R.I.V.E kijk dan eens op https://scala-welzijn.nl/vrijwilligers-d-r-i-v-e. Hier vindt je meer informatie over het project. Mocht je zelf als vrijwilliger aan de slag willen bij D.R.I.V.E neem dan contact op met Marleen van der Heijden. Dit kan via het telefoon nummer 06 – 46134618 of via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route