Elke maand lichten we bij Plek voor Talent een organisatie uit. Deze maand zetten we een van onze ‘eigen’ Scala projecten in de spotlight, namelijk ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf. Bij AutoMaatje rijden vrijwilligers in hun eigen auto, tegen een kleine kilometervergoeding van 0.35 p/km, minder mobiele inwoners van a naar b. Zo kunnen mensen weer naar de winkel, kapper, ziekenhuis of op bezoek bij familie of vrienden. Juist het praatje onderweg en eventueel een steunende arm maakt AutoMaatje zoveel meer dan alleen vervoer.

De vrijwilligers
Bij AutoMaatje werken twee verschillende soorten vrijwilligers, de planners en de chauffeurs. De planners Joke en Ineke nemen de ritaanvragen aan, maken tijd voor een praatje aan de telefoon en koppelen de deelnemer aan een chauffeur. Joke, planner van het eerste uur, is bij ons begonnen omdat ze nieuw in Ooststellingwerf was en graag wat wou betekenen voor haar medemens. Automaatje beschrijft ze als: 'Een zinvolle en leuke manier om verzoeken van deelnemers omtrent vervoer te kunnen oplossen door de juiste chauffeur te kunnen inplannen. Het contact met zowel deelnemers ,als chauffeurs is een fijne manier om op sociaal vlak een bij te kunnen dragen aan het welzijn van mensen' Joke hoopt op deze manier een stukje bijdrage te leveren aan het voorkomen van eenzaamheid en het doorbreken van sociaal isolement voor de bewoners van Ooststellingwerf.
We hebben een diverse groep aan enthousiaste chauffeurs, die genieten van het rijden en van het contact met de mensen. Cees: ’Het is een stuk tijdsvulling, je spreekt andere mensen en hebt gezellige gesprekken onderweg. Ook vind ik de communicatie met jullie (red. de planners en de coördinator) altijd erg aangenaam. En ondanks dat ik het niet heel prettig vind om te doen, heb ik de vrijheid om nee te kunnen zeggen tegen een rit, als het niet past.’

De deelnemers
Ook de deelnemers van AutoMaatje zijn erg divers en zo ook de redenen om een rit aan te vragen. Soms is het heel praktisch, er is een afspraak bij het ziekenhuis en openbaar vervoer is lastig met de rollator of krukken, maar net zo vaak zijn juist de sociale contacten de reden. Thee drinken bij een oude vriendin, een keertje winkelen in Leeuwarden of weer naar de koffieochtend.
We merken dat het de deelnemers een stuk van hun zelfstandigheid en sociale contacten terug geeft. ‘Er is altijd tijd voor een praatje onderweg en aan de telefoon, en ik kan nu weer zelf boodschappen uitzoeken. Het klinkt als een klein iets, maar zelf kijken welk gebakje ik bij de koffie wil, ga je op een gegeven moment wel missen, als het niet meer zelf lukt.’

Elke rit is anders

Soms komt er een rit voor bij van twee uur rijen, soms zijn het kleine stukjes. Elke deelnemer heeft zijn eigen verhaal. Van de chauffeurs horen we vaak dat het doel van de reis soms minder belangrijk lijkt voor de deelnemers, dan het contact tijdens de rit. ‘Het is veel persoonlijker dan een taxi of busrit, ondanks dat je de mensen niet kent, heb je bijna altijd wel een gezellig of mooi gesprek.’

AutoMaatje Ooststellingwerf
AutoMaatje is een project in samenwerking met de ANWB, de gemeente en wordt uitgevoerd door Scala. In Ooststellingwerf is AutoMaatje in oktober 2021 opgestart en in maart 2022 hebben we officieel het startschot kunnen geven. Momenteel hebben we twee planners, zestien chauffeurs en in ongeveer vijftig deelnemers. Mensen weten ons steeds beter te vinden en we hopen zeer binnenkort onze honderdste rit te kunnen rijden!

Toekomst
Onze fantastische vrijwilligers maken het project mogelijk. We hopen dat steeds meer inwoners, die het nodig hebben, ons weten te vinden en dat we straks in elk dorp meerdere chauffeurs hebben, die zich met plezier inzetten voor hun medemens. Zodat we samen mensen letterlijk en figuurlijk weer op weg helpen!

Bereikbaarheid
AutoMaatje is telefonisch bereikbaar op maandag en dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 11 uur op 06 – 520 11 433 en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wil jij ook graag vrijwilligerswerk doen? Bijvoorbeeld net als Joke als planner bij Automaatje? Of toch liever zoals Cees of chauffeur? Of misschien wel iets totaal anders? Neem dan eens contact op met Plek voor Talent. Wij helpen je graag bij het vinden van een leuke vrijwilligersplek die bij jou past! Contact opnemen kan via: 0516-567220 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route