Elke maand lichten we bij Plek voor Talent een organisatie uit. Deze maand in de spotlight: De Herberg in Waskemeer! De Herberg is een restaurant dat wordt gerund door vrijwilligers. Naast een restaurant is de Herberg ook nog een plek om activiteiten te organiseren. Wij hebben gesproken met Klaas. Hij is een van de oprichters van de Herberg Waskemeer.

Wat is de Herberg Waskemeer?
De Herberg Waskemeer is een eethuis en ontmoetingsplek voor mensen uit de omgeving. De Herberg is niet zomaar een eethuis, er werken namelijk alleen maar vrijwilligers. Zo’n 70 vrijwilligers zijn bij de Herberg betrokken. De taken zijn erg divers, een vrijwilliger kan bijvoorbeeld Herbergier worden, maar ook helpen bij de snack- of taartenbakploeg. Ook zijn er dubbelfuncties mogelijk.

De geschiedenis
Klaas vertelt dat het gebouw al in 1900 gebouwd is. Op dat moment was het gebouw een Herberg. Even later is er van de Herberg een woning gemaakt. Sinds de jaren ’60 is de Herberg een café/eethuis geweest tot 4 jaar geleden. Daarna stond de Herberg leeg. Veel inwoners van Waskemeer vonden het erg zonde dat er niks mee werd gedaan. In juni 2019 kwam daar verandering in. Stichting de Herberg Waskemeer is toen namelijk op 5 juni opgericht. Klaas is één van de oprichters van deze stichting. Er kwam veel tijd, geld en energie kijken bij het kopen en opknappen van de Herberg. Met behulp van een crowdfunding is het gelukkig gelukt om het te kopen én te renoveren. Het renoveren is voor een groot deel door vrijwilligers gedaan. Je kan dus eigenlijk wel zeggen dat het met z'n allen is gedaan!

De vrijwilligers
Wanneer je het restaurant binnenkomt, zie je altijd een Herbergier. De herbergier zorgt voor een drankje en eventueel een lunch. Daarnaast kan er op de vrijdag- en zaterdagavond patat en snacks worden gegeten en/of afgehaald. Deze worden dan gemaakt door de snackploeg. De taartenbakploeg zorgt ervoor dat er elke dag weer huisgemaakte taarten klaarstaan voor bij de koffie. Ook niet te missen is de schoonmaakploeg. Zij zorgen ervoor dat de Herberg Waskemeer weer helemaal schoon is. Ook is er een activiteitencommissie actief binnen de Herberg. Zij helpen met het organiseren van activiteiten als bijvoorbeeld een vossenjacht, een schuimparty of een alleenstaanden avond. Bij deze laatste activiteit kunnen alleenstaande en of eenzame inwoners gezellig eten met anderen en zo dus onder de mensen komen.

De sfeer
De sfeer is zeer gemoedelijk bij de Herberg. Dit komt voornamelijk doordat het niet een commercieel bedrijf is. De werkdruk is daardoor ook minder hoog, vrijwilligers kunnen daarom langer een praatje maken met de gasten. Een vraag die onze vrijwilligers vaak stellen aan gasten is ‘Waar kan ik u blij mee maken?’. Zo wordt er voor gezorgd dat de gasten zich altijd op hun gemak voelen. Niet alleen de gasten worden goed verzorgd. Als vrijwilliger van de Herberg ben je welkom bij de gezellige vrijwilligersavonden en krijg je met de feestdagen altijd een leuke attentie. Het is erg leuk om als vrijwilliger deel te nemen aan dit grote project en wij hopen dat we dit naar iedereen uitstralen!

Interesse gewekt?
Wil jij meer weten over de Herberg Waskemeer? Kijk dan eens op hun website: www.deherbergwaskemeer.nl . Wil jij vrijwilligerswerk doen? Bijvoorbeeld bij De Herberg Waskemeer? Neem dan contact op met Plek voor Talent. Wij helpen je graag bij het vinden van een leuke vrijwilligersplek. Contact opnemen kan via: 0516-567220 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of kijk eens op onze website: www.plekvoortalent.nl

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route