Deze maand in de spotlight: Humanitas! Humanitas is een organisatie die mensen helpt wanneer ze het zelf even niet meer kunnen. Deze keer lichten we drie verschillende afdelingen uit van Humanitas de Stellingwerven, namelijk: Vriendschappelijk huisbezoek, Rouwbegeleiding en van Begeleiding van A tot Z. Wil je meer weten over Humanitas? Lees dan snel verder!

Humanitas

,,is een landelijke organisatie wat sinds 1945 bestaat. De Stellingwerven zijn twee gemeentes waarin wij actief zijn.” vertelt Nel de Jong. Zij is vrijwilligerscoördinator van drie onderdelen binnen Humanitas. Dit zijn: Vriendschappelijk Huisbezoek, Rouwbegeleiding en Begeleiding van A tot Z. Hier gaan we straks nog verder op in. De andere onderdelen binnen Humanitas de Stellingwerven zijn: Thuisadministratie, Home Start, Speelgoedactie, Kinderspelweken en Taalactivering.
Een hele brede organisatie dus.

Eigen regie houden
,,is erg belangrijk voor de aanvragers bij Humanitas. Vrijwilliger en aanvrager zijn altijd gelijk aan elkaar”, vertelt Nel de Jong. “Het doel van Humanitas is om iemand zo goed mogelijk op weg te helpen, zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.”

Vriendschappelijk huisbezoek..
..is voor mensen die zich eenzaam voelen en contact willen. Deze mensen zijn thuiswonend. Het is laagdrempelige ondersteuning, gericht op het welzijn van de aanvrager. Vrijwilligers gaan dan bijvoorbeeld met ze wandelen of even boodschappen doen. Een spelletje doen of even gezellig praten? Het is allemaal mogelijk binnen het Vriendschappelijk Huisbezoek. Er zijn op dit moment 14 vrijwilligers actief.

Rouwbegeleiding..
..een dierbare verliezen kan een hele impact zijn op iemand zijn of haar leven. Dit kost meestal veel tijd en energie. Wanneer het even moeilijk wordt, kan een vrijwilliger ondersteuning bieden. De vrijwilligers zijn hiervoor opgeleid om de mensen te steunen en handvaten te bieden om verder te gaan. Op het moment zijn er 3 vrijwilligers bij Rouwbegeleiding betrokken.

Begeleiding van A tot Z..

..staat eigenlijk voor Begeleiding van Arts tot Ziekenhuis. Sommige mensen vinden het best spannend om naar een arts te gaan. Wat is er allemaal tijdens een gesprek gezegd? Sommige mensen vinden dit lastig om te onthouden. Het zou dan fijn zijn wanneer er iemand meekan, maar niet iedereen heeft zo iemand. Daarvoor is Begeleiding van A tot Z. Vrijwilligers gaan mee met een aanvrager. De vrijwilliger kan na de afspraak met de aanvrager in het kort nabespreken wat de arts heeft gezegd. Op het moment zijn er 5 vrijwilligers actief bij begeleiding van A tot Z.

Vrijwilligerswerk bij Humanitas
„is echt zelfstandig werk. Vrijwilligers zijn vooral één op één aan het werk. Natuurlijk kunnen ze bij mij terecht voor vragen, maar ze kunnen ook bij het bestuur terecht. Doordat de vrijwilligers veelal alleen aan het werk zijn, zien ze elkaar niet vaak. Er wordt een aantal keer per jaar een bijeenkomst georganiseerd. Wij organiseren altijd een bijeenkomst met een eigen thema. Ervaringen uitwisselen en de gezelligheid staan centraal natuurlijk! Daarnaast organiseert Humanitas ook uitjes voor de vrijwilligers”
De vrijwilligers hebben één op één contact met mensen en wij merken dat zij met plezier aan het werk zijn. Contact vinden ze heel belangrijk binnen het vrijwilligerswerk, maar het moet wel een goede match zijn. Het geeft namelijk veel voldoening om iets te kunnen betekenen voor mensen die zelf even niet verder kunnen. Zo levert het vrijwilligerswerk voor iedereen wat moois op!

Wil jij graag vrijwilligerswerk doen? Bijvoorbeeld bij Humanitas? Neem dan contact op met Plek voor Talent. Wij helpen je graag bij het vinden van een leuke vrijwilligersplek of verwijzen jou door naar de coördinator van Humanitas. Contact opnemen kan via: 0516-567220 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route