Deze maand in de spotlight: De Fochtel! De Fochtel is een zorgboerderij in Fochteloo. Deze zorgboerderij is opgericht in 2003 door Jan en Petra. In 2003 begonnen ze de dagbesteding en in 2009 kwam begeleid wonen erbij. De Fochtel begeleidt mensen die niet zelfstandig kunnen wonen en hebben een dagbesteding voor ouderen. Wil jij nou meer weten? Lees dan snel door!

De organisatie
De Fochtel bestaat uit drie onderdelen: begeleid wonen, dagbesteding op het agrarische bedrijf en dagzorg ouderen. De zorgboerderij heeft 13 bewoners.
Er wonen 5 mensen begeleid in hun eigen appartement en er wonen 8 mensen met een eigen appartement maar dan meer met elkaar in de groep. Daarnaast is er ook dagbesteding voor ouderen. Er komen gemiddeld 8 ouderen per dag naar de dagbesteding. De dagbesteding is van maandag tot en met vrijdag.
Een paar bewoners helpen als dagbesteding op de agrarische boerderij. Er komen ook enkele mensen van buitenaf om te helpen op de boerderij. Gemiddeld werken er 5 deelnemers samen met de boer op de boerderij en doen met elkaar de dagelijkse werkzaamheden op een werkend agrarisch bedrijf.

De sfeer
De sfeer is erg huiselijk en gezellig. Je kan het omschrijven als een grote familie. De jongste bewoner is 18 en de oudste bewoner is 92. Ze kijken niet naar de leeftijd van iemand, maar hoe diegene bij de groep past. “Je merkt dat de jongere bewoners de oudste bewoner bij de groep betrekt en dat is mooi om te zien,” vertelt Petra.

Vrijwilligers
Op het moment zijn er 4 vrijwilligers. Voor de dagbesteding zijn er twee vrijwillige chauffeurs. Zij halen de ouderen op vanuit huis en brengen ze ’s middags ook weer veilig thuis. Er is ook een vrijwilliger in de zorgboerderij die helpt bij activiteiten en het bereiden van de warme maaltijden. Als laatste is er nog een vrijwillige zangeres die zangmiddagen geeft voor de bewoners.
“Vrijwilligers horen echt bij het team en het is belangrijk dat je ze blijft waarderen voor hun inzet”, vertelt Petra. Vrijwilligers krijgen bijvoorbeeld een attentie op hun verjaardag, een kerstpakket en worden uitgenodigd voor dagjes weg.
Voor vrijwilligers is dit vrijwilligerswerk een nuttige dag. Iedereen is hier met plezier en er hangt een gemoedelijke sfeer. Dit is ook waar wij trots op zijn als organisatie.

Activiteiten

Voor corona deden we veel activiteiten met de bewoners. Het tuincentra en even lekker rondrijden waren populaire uitjes onder de bewoners. Helaas is op dit moment niet veel mogelijk op het gebied van activiteiten. Zodra het kan, pakken we meteen de draad weer op en gaan we leuke dingen doen. De wereld van de bewoners wordt zoveel ruimer als er activiteiten worden gedaan.

Wil jij meer weten over zorgboerderij de Fochtel? Kijk dan eens op hun website: www.defochtel.nl. Wil jij vrijwilligerswerk doen? Bijvoorbeeld bij de Fochtel? Neem dan contact op met Plek voor Talent. Wij helpen je graag bij het vinden van een leuke vrijwilligersplek. Contact opnemen kan via: 0516-567220 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route