Deze maand in de spotlight: Wijknet! Wijknet is een project van de gemeente. Hun doel is om de leefbaarheid in de wijk te vergroten. Door heel Ooststellingwerf zijn ze bezig met diverse werkzaamheden, voornamelijk gericht op het groenonderhoud. Daarnaast helpen ze ook bij het tuinonderhoud van inwoners die dit om verschillende redenen zelf niet meer kunnen doen. Wil je meer over hen weten? Lees dan snel door!

De organisatie
Wijknet is de opvolger van het project “Voor de wijk, door de wijk”. Het project “Voor de wijk, door de wijk” is opgericht in 2012. Het was een samenwerking tussen de gemeente en Caparis. Na een tijdje is de samenwerking verbroken en is er een nieuw project opgestart: WijkNet. Het nieuwe project bestaat sinds 2017 en is voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. In eerste instantie was het project bedoeld voor Oosterwolde-Zuid. Uiteindelijk is het een project door heel Ooststellingwerf gaat. Ze noemen WijkNet ook wel eens “de brandweer van de tuintjes”. Ze helpen mensen met hun groenvoorziening, voordat ze in de problemen komen.

De sfeer
De sfeer binnen deze organisatie is zeer ontspannen. Iedereen is gelijkwaardig aan elkaar. Vrijwilligers krijgen de vrijheid om hun kwaliteiten te ontwikkelen bij WijkNet. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze een tuin op de juiste manier kunnen onderhouden. Daarnaast doen ze werkervaring op, waardoor ze gemakkelijker kunnen doorstromen naar de arbeidsmarkt. Er kan ook nog een cursus gevolgd worden bij Terra Next. De vrijwilligers worden dan assistent hovenier.

Vrijwilligers
Er zijn 7 vrijwilligers bij WijkNet. Deze vrijwilligers zijn verdeeld over 3 richtingen: De groenvoorziening, de wandeltuin van Stellinghaven en kinderopvang D’Lilly. Bij de groenvoorziening doen de vrijwilligers taken door heel Ooststellingwerf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het grasmaaien of de coniferen snoeien bij mensen thuis. Bij Stellinghaven zijn er een aantal vrijwilligers aan het werk die de Wandeltuin onderhouden. Ook werken ze hier in de kas waar allemaal verschillende soorten groente en fruit worden gekweekt. Bij de kinderopvang D’lilly helpen vrijwilligers bij verschillende taken die horen bij de kinderopvang. Bijvoorbeeld met fruithapjes maken voor de kinderen.
De vrijwilligers kunnen hier door ervaring op te doen uiteindelijk weer doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.

Trots

We kunnen trots zijn dat het mes aan twee kanten snijdt. De vrijwilligers doen werkervaring op en zitten niet de hele dag thuis. Daarnaast wordt het onderhoud voor mensen gedaan die dat niet meer kunnen. Hier halen we onze voldoening uit. We leveren een positieve bijdrage aan de samenleving.

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Bijvoorbeeld bij WijkNet? Neem dan contact met Plek voor Talent. Wij helpen je graag bij het vinden van een leuke vrijwilligersplek. Contact opnemen kan via: 0516-567220 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route