Deze maand in de spotlight: het Digi-Taalhuis! Het DigiTaalhuis is voor mensen die moeite hebben met taal, rekenen of het gebruik van de computer. Anneke Visser is taalcoördinator vanuit het Friesland College. In Oosterwolde is het Digi-Taalhuis op maandag van 13.00 tot 15.00 uur. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder!

Het Digi-Taalhuis

Het DigiTaalhuis is een samenwerking van de gemeente, de bibliotheek en het Friesland College. Het Digi-Taalhuis is opgericht om laaggeletterdheid te bestrijden. Er zijn zo’n 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Nederland wordt steeds digi-taler, daardoor lukt het veel mensen niet meer om goed deel te nemen aan de maatschappij. In het Digi-Taalhuis helpen we mensen die hun taal, rekenen of computervaardigheden willen verbeteren. De hulpvraag ontstaat vaak in hun dagelijks leven of heeft met (geen) werk te maken.
In het DigiTaalhuis kan de deelnemer hulp vragen voor iets wat hij/zij beter wil leren.
Wil je jouw kleinkind goed kunnen voorlezen? Een brief van de gemeente kunnen begrijpen?
Een kaartje naar iemand sturen? Zelf je post lezen of een formulier invullen? Vertrektijden van het openbaar vervoer zelf op kunnen zoeken of een OV kaart aanvragen? Een sollicitatiebrief of CV schrijven?
Dit zijn voorbeelden van hulpvragen waar deelnemers in het DigiTaalhuis mee aan het werk kunnen.

Vrijwilligers
In Oosterwolde begeleiden twee vrijwilligers een groep van 10 deelnemers. Zij coachen deelnemers bij hun hulpvraag. Coachen zorgt ervoor dat deelnemers een duidelijke hulpvraag leren stellen, uitgedaagd worden om zelf leerstappen te zetten en zelfredzamer worden.
Vrijwilligers krijgen een basistraining over laaggeletterdheid en het coachend begeleiden. Er worden ook aanvullende trainingen aangeboden. Afgelopen jaar hebben vrijwilligers een scholing gekregen over het online lesgeven, dit vanwege het corona-virus. Eens per jaar is er een bijeenkomst voor alle vrijwilligers van de Digi-Taalhuizen in Friesland. De vrijwilligers worden in “het zonnetje gezet” en er worden deze middag leuke activiteiten georganiseerd. Vrijwilligers kunnen ook ervaringen aan elkaar uitwisselen.

Persoonlijke groei
In het DigiTaalhuis nemen we de tijd om te leren. De deelnemer leert in zijn/haar eigen tempo. Het gevoel gehoord en gezien te worden zorgt ervoor dat mensen durven te leren. De deelnemers merken dat ze meer kunnen, meer dan ze altijd hadden gedacht. Het sociale contact in de groep is ook belangrijk voor hun leerproces. Merken dat je niet de enige bent die bijv. schrijven moeilijk vindt of moeite heeft met het lezen van de krant.
De vrijwilligers zien de deelnemers groeien in hun persoonlijke ontwikkeling; ze krijgen meer lef en zelfvertrouwen om deel te nemen aan de maatschappij.
Deze ervaring geeft aan dat het leren in een DigiTaalhuis er toe doet.

Wil jij meer weten over het Digi-Taalhuis? Kijk dan eens op de website van de bibliotheek (www.bzof.nl) Friesland College (www.allesisteleren.nl) Stichting lezen en schrijven (www.lezenenschrijven.nl)
Wil jij vrijwilligerswerk doen? Bijvoorbeeld bij het Digi-Taalhuis? Neem dan contact op met Plek voor Talent. Wij helpen je graag bij het vinden van een leuke vrijwilligersplek. Contact opnemen kan via: 0516-567220 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route