Deze maand in de spotlight: Amnesty International. Amnesty is een wereldwijde organisatie die opkomt voor de mensenrechten. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel door.

De organisatie
Amnesty International is een wereldwijde organisatie die opkomt voor de mensenrechten die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en in andere verdragen. Amnesty controleert of regeringen zich aan deze verdragen houden. Mocht een land zich niet aan de mensenrechten houden, dan komen wij op een vreedzame manier in actie. Dit doen wij onder andere door het verzamelen van handtekeningen, het houden van acties en door zaken in de media onder de aandacht te brengen. We doen binnen Amnesty mee aan al bestaande activiteiten, bijvoorbeeld de Koningsmarkt. Daar staan we dan om over Amnesty te vertellen en om handtekeningen aan mensen te vragen. Nederland is verdeeld in verschillende regio’s met daarin verschillende werkgroepen die de acties van Amnesty lokaal vormgeven. Ik ben zelf lid en voorzitter van de werkgroep Ooststellingwerf.

Ooststellingwerf 
De sfeer binnen de werkgroep Ooststellingwerf vind ik erg gezellig. Er is veel sprake van persoonlijk contact en dit zorg voor een fijne sfeer. We vergaderen met onze werkgroep ongeveer 5 keer per jaar. Wanneer we vergaderen proberen we de vergaderingen strak te houden. We proberen dan binnen 1,5-2 uur klaar te zijn.
Hoeveel vrijwilligers hebben jullie binnen Amnesty Ooststellingwerf?
Onze werkgroep bestaat op dit moment uit 6 of 7 mensen. Ook zijn er nog ongeveer 30 mensen die bijspringen wanneer we een activiteit organiseren. Verder zijn er ook nog collectanten die één keer per jaar voor Amnesty collecteren.
Wat voor soort werkzaamheden verrichten de vrijwilligers?
Binnen de werkgroep houden we rekening met waar je goed in bent. Er is altijd wel iets wat bij je past. Mogelijke werkzaamheden binnen Amnesty zijn: voorlichtingen geven, hand-en-spandiensten verrichten, verhaal doen op markten, handtekeningen vragen en tellen, kaarten schrijven, het beheren van de website en het bijhouden van social media.

Vrijwilligers
Bij Amnesty proberen we de kwaliteiten van vrijwilligers in te zetten. Er is altijd iets waar je goed in bent en wat bij je past. Wanneer je vrijwilligerswerk bij ons komt doen, loop je één jaar mee. Daarna is het mogelijk om zelfstandig werkzaamheden te verrichten. Wanneer je op de markt staat, sta je er namens Amnesty nooit alleen. Er zijn altijd nog 2 andere vrijwilligers aanwezig.
Waarom vinden mensen het leuk om vrijwilligerswerk bij jullie te doen?
Onze vrijwilligers vinden allemaal mensenrechten erg belangrijk en willen zich daar graag voor inzetten. Ook denk ik dat onze vrijwilligers zich erg gewaardeerd en thuis voelen binnen Amnesty. Wanneer je als vrijwilliger iets niet wilt, dan kun je het bij ons altijd zeggen.

Trots
Ik ben trots op het feit dat we iedere keer iets leuks en nieuws kunnen bedenken. Ook vind ik de verbindingen die we met andere organisaties hebben erg fijn. Verder ben ik trots op de successen die we hebben geboekt: de doodstraf is in sommige landen afgeschaft, er worden wereldwijd mensen vrijgelaten die onterecht vastzaten en mensenrechten worden op plekken gerespecteerd waar dit eerst niet het geval was. Ik ben ook trots dat we vanuit ons eigen veilige huis iets voor andere mensen kunnen betekenen.

Met hulp van onze landelijke organisatie hebben we in maart digitaal kunnen collecteren. Dit was ondanks dat het nieuw was en we hier nog veel in kunnen leren, best wel succes. En gelukkig gaat ook het schrijven van brieven gewoon door. In de praktijk betekent dit dat, elke maand weer, 150 mensen in Ooststellingwerf hun handtekening zetten onder een geprinte brief. Dat ze deze in een envelop doen, er een postzegel op plakken en opsturen. Deze brieven gaan naar 'partijen/organisaties' die mensenrechten van groepen of individuele mensen kunnen verbeteren of mensen vrij kunnen laten.

Kijk voor meer informatie over Amnesty Ooststellingwerf op: https://ooststellingwerf.amnesty.nl/

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route