Deze maand in de spotlight: OlmenEs. OlmenEs is een zelfstandige zorginstelling voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Hun locatie in Appelscha telt maar liefst 134 bewoners! Wil je meer weten over OlmenEs? Lees dan snel door.

De organisatie
OlmenEs is een woon- en werkgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking. OlmenEs telt 134 bewoners en we hebben 280 medewerkers. Op het terrein van OlmenEs staan 9 woonhuizen. Daarnaast hebben we nog 2 woonhuizen in het dorp voor mensen die wat zelfstandiger zijn. Bij OlmenEs wonen mensen vanaf 18 jaar met een verstandelijke beperking. Sommige bewoners hebben daarnaast ook een lichamelijke beperking. Elke bewoner kan zichzelf ontwikkelen door middel van deelname aan dagbesteding. Binnen OlmenEs hebben we bijna 20 werkplaatsen. Elke bewoner van OlmenEs is werkzaam bij een werkplaats. Producten die we maken worden in de winkel verkocht. Bij OlmenEs werken we vanuit een antroposofische visie. Het unieke van ieder mens staat hierbij centraal. OlmenEs kijkt naar het individu. We kijken waar nog groei mee behaald kan worden en hier zetten wij ons voor in.
Meer informatie over OlmenEs kun je ook op www.olmenes.nl vinden.

Vrijwilligers
Bij OlmenEs zijn ongeveer 80 vrijwilligers werkzaam. De vrijwilliger die het langst bij ons is, werkt hier al 23 jaar! Er werken ongeveer 15-20 buschauffeurs, er zijn 15-20 vrijwilligers werkzaam in de huiskamer en het internetcafé, er zijn vrijwilligers werkzaam in de werkplaatsen en we hebben vrijwilligers die 1-op-1 activiteiten met de bewoners doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitjes, wandelen of fietsen. Het opbouwen van een relatie met de bewoners wordt door vrijwilligers als een van de leukste dingen ervaren.

Vrijwilligers krijgen bij ons een vast contactpersoon. De werkplaatsbegeleider is de eerste contactpersoon. Ik ben zelf het aanspreekpunt voor het internetcafé en de Huiskamer. We waarderen onze vrijwilligers enorm. We laten onze betrokkenheid en waardering zien door bijvoorbeeld een kaartje te sturen bij verjaardagen of ziekte. Onze vrijwilligers krijgen ook de krant ‘De Fluitelier’. Deze krant wordt gemaakt door en met bewoners. Tevens ontvangen onze vrijwilligers een kerstpakket en reiskostenvergoeding.

Trots
Onze vrijwilligers zijn over het algemeen erg enthousiast. Ze vinden het vaak leuk om iets voor een ander te kunnen betekenen. De bewoners waarderen de aanwezigheid van de vrijwilligers. Bij OlmenEs is er een open sfeer, het is een fijne plek om te zijn. Waar ik trots op ben is dat we een zelfstandige instelling zijn. We hoeven niet met andere organisaties te fuseren. Ook ben ik trots op het feit dat we het gedachtengoed van de antroposofie hoog kunnen houden in ons werk.

Wil je meer lezen over OlmenEs? Neem eens een kijkje op hun website: www.olmenes.nl. Hier vindt je nog veel meer informatie over wat zij allemaal doen.

Locatie

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Bekijk op Google Map

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
09:00-16:30 uur
Klik hier voor de route